Sök bland recensionerna

fredag 30 augusti 2019

Djupgraven av Camilla och Viveca Sten

En bok som tar dig med på ett härligt och spännande äventyr med övernaturliga nordiska väsen i Stockholms skärgård!


Ute i Stockholms skärgård på ön Harö bor tolvåriga Tuva. Hon känner sig ensam och utstött i skolan. Tidigare försökte de populära tjejerna i klassen att få henne att gråta genom att kalla henne taskiga saker och de har till och med gått så långt att de puttat ned henne i vattnet. Men nu ignorerar de henne mest och Tuva kan gå hela dagar i skolan utan att prata alls. Men hennes liv är på väg att ändras och det börjar med något så tråkigt som ett orienteringsprov i skolan.


Det är dimmigt ute och istället för att försvinna verkar den bli tjockare, men orienteringen ska bli av och läraren delar ut visselpipor till alla eleverna som de kan blåsa i ifall de går vilse eller råkar hamna i vattnet. Alla ska springa två och två men Tuva får springa ensam. Dimman är tät och det känns som man kommer in en annan värld där inget ser ut eller hörs som vanligt. Efter en stund får Tuva syn på den nya killen Rasmus som är på väg in i skogen. Men vart är Axel som han skulle springa med? Åt det håll som Rasmus är på väg finns inga kontroller och varför går han så konstigt? Han liksom stapplar fram som en sömngångare. Tuva lyckas väcka Rasmus ur transen men Axel är spårlöst försvunnen. Det rapporteras om andra personer som också kommit bort. Det är någonting otäckt på gång och inte bara på land utan det är något som lurar under havsytan. Tuva börjar känna sig rädd för havet, något hon aldrig har varit tidigare och hon börjar drömma mardrömmar om att drunkna.

En otroligt läsvärd bok för alla som älskar mystik, spänning skräck och allt som är övernaturligt. De som älskade Pax-serien kommer tycka bra om den här då de påminner lite om varandra. Det som gör boken lite extra speciell är att den tar upp något så verkligt och viktigt som miljöförstöring och det dåliga skicket som Östersjön är i nu. Längst bak i boken får man tips om vad man kan själv kan göra för att försöka rädda Östersjön.

Det bästa är dock att Viveca och Camilla Sten har skrivit två böcker till om Tuva, den ena mer spännande än den andra. Frågan är bara om man ska våga sig ut på havet om efter man har läst alla tre!

/Marielle

Reservera boken på Ronneby bibliotek redan idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar