Sök bland recensionerna

måndag 3 februari 2020

Stormhästen av Nick Garlick

Flip kan inte simma , men om han inte beger sig ut i det kalla och stormiga vattnet kommer hästen där ute att drunkna... 


Det är 1960-talet i Nederländerna och Flip har precis fyllt 12 år. Samma dag som han fyllde år kom två polismän och knackade på dörren och berättade att han pappa hade drunknat. Hans mamma hade lämnat familjen tre år tidigare och fastän hon lämnat kvar ett brev där hon lovat att hon skulle komma tillbaka så fort hon kunde så har hon inte kommit och vykorten från henne har upphört.

Flip hade varit ensam i hela världen om inte hans farbror som han aldrig träffat kommit för att hämta honom. Farbror Andies tar honom till sin familj där de bor i en bondgård ute på en ö. Flip vet att han är tvungen att visa sig duktig och göra sina sysslor bra om han ska få sin farbror att lita på honom för hans pappa, farbror Andies bror, var en tjuv och Andies misstänker att Flip har lärt sig dåliga vanor av honom. När Flip får tid över utforskar han ön och lär känna de som bor där och det dröjer inte länge förrän han ser en mystisk flicka. Hans kusin, sjuåriga Renske berättar att det är "Spökflickan", en flicka som syns till lite överallt men som aldrig säger något, precis som ett riktigt spöke.

När en storm kommer till ön och de vuxna upptagna med att försöka rädda en båt i nöd, passar de otrevliga pojkarna Jan, Thij och Petrus på att spärra vägen för Flip med sina slangbellor... Efter att han till slut lyckas undkomma dem, tack vare oväntad hjälp, står han på en strand och ser något som kämpar mot vågorna längre ut. En häst som sitter fast och som håller på att bli dragen ned i djupet.

En spännande och gripande historia, oväntat bra! Man behöver inte tycka om hästar för att börja läsa den här boken, men man kanske gör det då man läst ut den. Passar även bra som högläsning. 

/Marielle

Låna eller reservera boken redan idag på Ronneby bibliotek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar