Sök bland recensionerna

måndag 10 februari 2020

Gömställen av Katherine Arden

Den absolut läskigaste boken hitintills... 


Ollie är en smart men ensam tjej som helst skulle vilja spendera dagarna med att läsa böcker och inte tänka på att hennes mamma faktiskt är död och borta för alltid. När hon går till sitt favoritställe vid floden för att vara ensam träffar hon en kvinna som verkar helt förtvivlad och ja.. faktiskt lite galen. Kvinnan är i full färd att kasta iväg en bok i floden då Ollie protesterar. Kasta en bok? Nej, det går bara inte. Ollie tar boken ifrån kvinnan som protesterar och sedan börjar prata om en mystisk man och säger till Ollie att undvika öppna platser om natten och hitta gömställen. När kvinnan börjar skrika och vilja ta boken igen beger sig Ollie sig fort därifrån. Ta en bok från någon som ändå vill slänga den är väl ändå okej?

Boken är väldigt gammal och handlar om en tjej som har två killar som älskar henne, när hon sedan väljer en av dem utlöser det ett bråk och en av bröderna försvinner. Det är då den mystiskt leende mannen kommer, vad är man villig att betala mot att få det man önskar som mest?

Helst av allt hade Ollie velat vara hemma och läsa den  spännande boken men hon måste gå på skolutflykt till en bondgård med klassen. Tråkigt, tycker Ollie men ändrar sig snart då hon kommer till bondgården som har fler fågelskrämmor på markerna än hon någonsin sett och den som äger bondgården inte är någon mindre än den gråtande kvinnan. För att undvika henne går Ollie på egen upptäcktsfärd och stöter snart på en gammal kyrkogård. Namnen på gravstenarna känns bekanta och Ollie inser snart att namnen är samma som i sin bok. Kan personerna i boken verkligen ha levt på riktigt?

På vägen tillbaka till skolan blir det dimmigt och stämningen mer än kusligt spöklikt. Bussen får motorstopp och deras lärare beger sig ut för att hämta hjälp medan busschauffören sitter kvar. Mycket snart förstår Ollie att de inte kan sitta kvar i bussen, det är inte säkert och efter busschauffören sagt till henne till samma sak som den gråtande kvinnan - undvik öppna platser om natten och hitta gömställen försöker Ollie övertala de andra i bussen att följa med henne ut i skogen. Bara två stycken följer med henne, men även utanför bussen är de allt annat än säkra. 

Det gick kalla kårar längs ryggraden då jag läste den här boken, jag rekommenderar den till alla som älskar spänning och bra spökhistorier. Men tycker man att allt med fågelskrämmor är alltför otäckt ska man stå över!

/Marielle

Reservera Gömställen på Ronneby stadsbibliotek redan idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar