Sök bland recensionerna

söndag 28 mars 2021

Perfekt väder för lidande av Åsa Asptjärn

Hur nära vill man egentligen komma sin idol?

Bim är en vanlig tjej som bor med sin pappa. Boken inleds med att mamman som ständigt är på resande fot valt att flytta tillbaka till staden där Bim bor. Hon ville lära känna Bim bättre. Första natten Bim ska sova över hos mamman blir dock helt fel. Mamman har glömt att Bim ska vara där och när Bim vaknar på morgon och går ut i köket möts hon av en man. En man som är väldigt lik hennes absoluta favoritsångare: David Dovrâk. Ingen kan väl vara så lik... 
Så presenterar mamman honom: "Det här är David."
Bim får fullständig panik. Helt plötsligt hör hon sig själv säga att hon aldrig lyssnat på hans musik. Att det inte är hennes typ av sånger. Den lögnen blir svår att upprätthålla. Hennes rum är fullkomligt dränkt med David Dovrâks prylar. David har dominerat hennes liv och var till och med anledningen till att hon och bästisen började bråka (och fortfarande inte pratar med varandra). Hon har memorat alla hans låtar och analyserat varje mening. Ska hon verkligen kunna låtsas att han inte betyder någonting för henne? Och vad ska hon göra av alla prylar i sitt rum? Hon måste få bort dem på något sätt, men det visar sig svårare än vad hon först trott. 

En tragikomisk bok som jag tror passar perfekt för barn på väg in i tonåren. De flesta känner igen sig i idoldyrkande och kan förstå Bims reaktioner på den här bisarra situationen hon hamnat i. Samtidigt är det ett fantastiskt relationsdrama. Bims förhållande (eller snarare brist på förhållande) till sin mamma beskrivs på ett bra sätt. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar