Sök bland recensionerna

måndag 13 april 2020

Pojken i graven av Camilla Lagerqvist

Vi måste öppna hans kista!


Syskonen Malin och Bosse tycker mycket om sin mormor men de förstår att det är något som inte står rätt till med henne. Hon glömmer saker och verkar vara förvirrad till och från. Nu börjar de misstänka att hon går ut om nätterna, men vart går hon?

Deras mormor bor i en liten stuga på gården alldeles bredvid där de bor så de kan se hennes stuga från huset. En natt bestämmer de sig för att hålla hennes stuga under uppsikt, efter ett tag ser de hur hon går ut och tar riktning mot kyrkogården. Tyst följer de efter henne och ser hur hon stannar framför gravstenen där deras mormors föräldrar ligger och där mormors syster snart ska begravas. De går fram till henne och de tror först att hon är ledsen för att hennes syster har dött men när deras mormor ser dem pratar hon bara om sin lilla pojke.

Bosse och Malins mamma har aldrig sagt att hon har haft någon bror men där bredvid den stora gravstenen finns faktiskt en liten gravsten där det står "Lukas f. 1923 d. 1936". "Vi måste öppna hans kista!" säger deras mormor och fastän varken Malin eller Bosse är ivriga på att öppna någon kista så blir det som deras mormor vill. När de ser vad kistan innehåller kan de inte låta bli att flämta till, det ligger nämligen inget litet pojkskelett i kistan utan den är full med tegelstenar!

Vem var egentligen Lukas? Om han inte ligger död i kistan, vad hände med honom då? Detta är ett mysterium som Malin och Bosse måste lösa åt deras mormor.

Boken utspelar sig på 1960-talet innan så det var inte fullt så enkelt att få reda på den information man vill åt, men visst låter det roligare att rymma med en cirkus än att klicka på Google?
Överraskande och läsvärd bok om en tid som inte var för alltför länge sen, men där mycket är annorlunda än det är nu.

/Marielle

Reservera Pojken i graven redan idag på Ronneby bibliotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar