Sök bland recensionerna

måndag 6 april 2020

På plats i tiden, Vide i Lund av Åsa Storck

Följ med till tiden och platsen då Lunds domkyrka byggdes!


Året är 1126 och Vide bor i Lund. Vides pappa är bildhuggare och tack vare att han jobbar med domkyrkan får Vide komma med och se vilken mäkrig kyrka det kommer att bli. Annars är den stora domkyrkan endast till för de som har pengar, de andra människorna får hålla sig till de små kyrkorna runt omkring istället.

En dag träffar Vide en flicka som är alldeles tunn och tanig, hon blir bortjagad av kvinnan som säljer kålrötter och kvinnan börjar till och med kasta småsten på flickan. Vide tar flickans hand och tar henne därifrån. Flickan heter Ylva och hon berättar att hon är alldeles ensam kvar efter att hennes familj har dött. Vide bestämmer sig för att hjälpa henne men det blir mer komplicerat än någon av dem kunnat räkna med!

Det här är en lättläst bok för den som gillar historia. Tänk bara, domkyrkan har stått där i cirka 900 år, domkyrkan har fått vara med om mycket!
Boken avslutas med fakta om Lunds domkyrka som till exempel att det finns en klocka i kyrkan som nästan är 600 år gammal och som kallas för Underbara uret, förutom att visa tiden så visar den också kalender, stjärntecken och spelar musik två gånger om dagen.

/Marielle

Reservera På plats i tiden Vide i Lund redan idag på Ronneby bibliotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar