Sök bland recensionerna

måndag 16 mars 2020

Brevet till kungen av Tonke Dragt

Vill du vara med om ett riktigt äventyr som utspelar sig på riddartiden i ett påhittat land långt, långt borta? 


Tiuri behöver bara klara det allra sista provet innan han äntligen blir en riddare. Men det sista provet är att sitta instängd i kapellet tillsammans med de andra som ska blir riddare en hel natt - utan att sova och utan att säga ett knyst. Det är meningen att man ska begrunda de plikter man kommer att ha som riddare men Tuiri tänker på allt och ingenting alls.

Men så tycker han sig höra en röst, svag som ett andetag. Ingen annan verkar höra den. "I Guds namn, öppna dörren", säger röstan. Tuiri vet inte vad han ska göra, det verkar  vara väldigt viktigt men han har lovat att sitta tyst och stilla i kapellet. Bryter han sitt löfte så vet han att han inte kommer bli någon riddare. Rösten verkar enträgen och till slut kan inte Tuiri stå emot utan går obemärkt bort och öppnar dörren. Där ute står en främling som behöver hans hjälp, främlingen lovar att det inte kommer att ta lång tid utan Tuiri kommer att kunna smyga tillbaka till kapellet utan att någon kommer att märka att han varit borta.

Vad Tuiri inte vet är att detta bara är början på hans äventyr för ute i skogen hittar han en riddare som döende ger honom ett brev, ett brev som ingen får läsa. Brevet måste han leverera till kungen, men det finns de som gör allt i sin makt för att hindra honom. Frågan är vem han kan lita på? De röda ryttarna jagar honom och en spion vill döda honom, samtidigt som djupa floder och höga berg ska korsas.

Vilket äventyr! Man blir alldeles matt av att tänka på det. En riktig äventyrssaga som skrevs redan 1962. En berättelse om mod, spänning och vänskap. Boken är ganska tjock men den är uppdelad i åtta delar och det händer saker hela tiden så sidorna försvinner i rasande fart.

/Marielle

Reservera Brevet till kungen redan idag på Ronneby bibliotek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar