Sök bland recensionerna

måndag 23 mars 2020

Den fantastiska Ivan av Katherine Applegate

Efter ett löfte till sin vän måste gorillan Ivan fundera ut en plan hur han ska få elefantungen Ruby ska kunna komma till ett bättre ställe


Gorillan Ivan bor i en bur i en galleria. Där har Ivan bott i 27 år. Ivan kallar sin bur för sitt revir men det är en bur och inget annat. I buren finns det bland annat en TV som han tycker om att titta på, speciellt  gillar han cowboyfilmer. Men hade det inte varit för att han en gång hade sett gorilla på ett naturprogram på TV hade han trott att han var den sista gorillan kvar i världen.

Hans vänner är elefanten Stella och hunden Bob. Bob är hemlös efter att han blev utkastad på motorvägen som valp. En natt vaknade Ivan upp av den lilla hunden låg hopkrupen på hans mage och nu kommer Bob och tittar förbi titt som tätt, speciellt då han är trött och vill sova på hans mage.

Efter att gallerian har stängt om kvällen kommer städaren George som har med sig har han sin dotter Julia. Ivan tycker om Julia då hon som han tycker om att sitta och rita. Ivan får både papper och kritor sin ägare Mack men det är inte för att Mack är snäll utan för att han kan sälja Ivans teckningar för dyra pengar i presentshoppen. Fastän Ivan inte kan vara ute eller har några vänner som är gorillor har Ivan inte tänkt på att komma bort från buren.

Men så börjar Stella må dåligt och Mack märker att det inte kommer lika många besökare längre. En dag så kommer han med en liten elefantunge som heter Ruby. Stella tar hand om henne samtidigt som hon själv blir allt sämre. En kväll då hon mår riktigt dåligt lovar Ivan Stella att han ska ta hand om Ruby och försöka ta henne därifrån. Men hur ska Ivan lyckas med att få Ruby till en djurpark där hon slipper att göra cirkuskonster i gallerian hela dagarna? Han är själv i en bur och kan inte ta sig ut. Det enda han kan göra är att rita och måla, med det kanske kan räcka?

Vilken otrolig bok! Att följa Ivans tankar är både roligt och spännande. Jag rekommenderar varmt denna bok och Ivan är verkligen fantastisk. Boken är dessutom inspirerad av en verklig gorilla som precis som Ivan satt i en bur i 27 år.

/Marielle

Låna Den fantastiska Ivan på Ronneby bibliotek redan idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar