Sök bland recensionerna

måndag 20 april 2020

Oscar Dillington och tornrummets gåta av Richard Jändel

En magisk spegel och ett äventyr väntar!


Det är mitten på 1800-talet och i England bor Oscar. För bara några månader sedan var Oscar en nöjd och glad pojke på 11 år. Han hade föräldrar som älskade honom och bodde hemma i ett rum fullt med leksaker. Men så åkte hans pappa iväg till Afrika på ett jobb och försvann spårlöst.

Oscars mamma gifter snabbt om sig med den otrevliga Smilie Lawrence som misshandlar honom om han inte uppför sig. När Oscar försöker berätta om det för sin mamma så tror hon inte på honom och hon beter sig inte alls som den snälla mamma han är van vid. Inte får han bo kvar hemma heller utan han får bo på internatskola långt borta och bara komma hem på loven. Oscar tycker att hans liv blivit ganska förfärligt och den enda ljusglimten är grannflickan Winnie som är hans enda vän.

När sommaren kommer får Oscar veta att hans mamma och styvpappa ska åka iväg så Oscar får istället bo hos sin faster Agatha under sommarlovet. Men när Oscar kommer till sin faster är hon bortrest och det är endast hennes tjänare där.
Huset är stort och Oscar får lov att utforska det, men han får inte gå till tornrummet. Naturligtvis gör detta Oscar otroligt nyfiken på vad det kan finnas i tornrummet. För att stilla hans nyfikenhet tar en av tjänarna med honom dit för att visa att det inte finns något speciellt där, bara en stor spegel. Men när Oscar tittar på spegeln så händer det något... den blanka spegelytan krusar sig och han känner ett sug i hela kroppen. Oscar bestämmer sig för att han måste tillbaka till tornrummet för att undersöka spegeln men ingenting hade kunnat förbereda honom på det magiska äventyr som väntar på honom på andra sidan spegeln.

En fantasifull bok om gott och ont som påminner lite om böckerna om Narnia till upplägget. Rådet som Oscar får i boken är något som man absolut kan ta med sig: "...kör någonting ihop sig så ska man laga en kopp varm choklad och sätta sig ned och prata med en god vän."

/Marielle

Reservera eller låna Oscar Dillington och tornrummetsgåta redan idag på Ronneby bibliotek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar