Sök bland recensionerna

måndag 2 mars 2020

Hjärtlös av Petrus Dahlin

Vissa dörrar kanske ska förbli låsta, men hur farligt kan det egentligen vara att öppna en dörr?  


Maias familj har flyttat från Sverige till New York där de ska bo i hennes farfars gamla lägenhet. Lägenheten är stor med många rum att Maia till en början inte ens tänker på att det finns ett rum som är låst. Hennes föräldrar Malin och John jobbar hela tiden då deras karriärer är viktiga för dem och anledningen till att de flyttade från Sverige. När de är på jobbet är Maia kvar i lägenheten som aldrig tycks bli varm och känner sig ensam, hon har inte börjat skolan ännu och hon känner ingen i New York. De enda människor hon träffar är de privatlärare som kommer ibland och har hemundervisning med henne och så grannen som bor under dem som verkar vettskrämd varje gång hon ser henne och hävdar att hon har mardrömmar om henne. Tur att hon i varje fall kan skypa med sin bästa kompis Becka som är kvar i Sverige.

När hennes mamma kommer med en bur med en liten hamster i blir Maia överlycklig, nu behöver hon inte vara ensam längre. Hamstern är så liten och söt det enda problemet är att hon inte vet vad hon ska döpa den till. Men så försvinner hamstern, han måste ha rymt! Överallt letar hon, i varje skrymsle och vrå tills att det bara är det där låsta rummet kvar. Hörs det inte ett svagt skrapande ljud där inifrån? Hon vet att hon egentligen inte får öppna dörren till det där rummet men tänk om hennes hamster är där inne och vill ut. Eller så kanske det inte är hamstern som vill ut utan något helt annat?


En kusligt spännande bok som kommer att framkalla kalla kårar på den mest luttrade läsaren. Hade jag varit Maia hade jag hållit mig långt borta från det där låsta rummet. Men boken är bra och den passar både som att läsa själv och för högläsning. Det som gör att boken lite speciell är att det handlar mycket om ensamhet och föräldrar som är sätter sina karriärer främst vilket krävs att tänkas på.

/Marielle

Reservera Hjärtlös på Ronnebys bibliotek redan idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar