Sök bland recensionerna

måndag 24 februari 2020

Koppla ner av Keren David

Hur beroende är du av din mobil?


En kvinna som jobbar med att utforma mobiltelefoner kommer till Esthers skola och utlovar inte mindre än 10.000kr till de elever som klarar av att utan sin smartphone i sex veckor. Istället kommer de att få använda en mobiltelefon som det bara går att ringa samtal med.

Hur svårt kan det vara?, tänker Esther. Tiotusen kronor är jättemycket pengar, pengar som Esther skulle kunna använda till att hälsa på sin pappa, sin storasyster Rose och hennes nyfödda bebis som alla bor i New York. Men att koppla ner är betydligt svårare än Esther kunnat tänka sig, hon använder ju mobilen till allt. Det börjar redan på morgonen då Esther tar selfies som hon skickar till sina vänner Nathalie, Shaquilla och Sophie för att få deras godkännande om kläderna hon har valt. Tycker de inte om hennes outfit så byter hon om. Hur ska hon nu kunna veta om kläderna hon tar på sig är okej? För att inte tala om hur hon nu ska hålla kontakten med sin syster och sin pappa när hon inte får lov att använda face-time eller ta emot små gulliga videos från Rose. Hur umgicks man egentligen innan mobilerna kom? Gick man bara hem till sina vänner för att prata istället för att ligga och messa varandra? Esther och några av de andra som valt att försöka ha mobilfria veckor skapar en stödgrupp tillsammans och kanske Esther kan hitta några nya vänner där?

Intressant bok som tar upp hur beroende man kan vara av sin mobil utan att man ens är riktigt medveten om det. Den tar även upp källkritik på ett lite oväntat sätt. Att ha en mobil gör en friare på många sätt, du har hela världen i fickan men samtidigt kanske det finns saker med den som hindrar en från att göra mer viktiga saker. Ta och läs boken och vem vet, det kanske blir en mobilfri dag i veckan efter det.

/Marielle


Låna eller reservera boken på Ronneby bibliotek redan idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar