Sök bland recensionerna

måndag 30 september 2019

Tulpanpojken av Christina Whaldén

Året är 1945, andra världskriget är slut och en liten hungrig pojke står på Nyköpings tågstation och väntar på en okänd familj som ska ta hand om honom det kommande året. 


Wim som pojken heter funderar på om familjen kommer till kommer att vara snäll mot honom och om de tycker om barn? Snart kommer det en man och en kvinna fram till honom och de tar honom hem till sitt gulmålade hus med vita knutar. Där inne väntar fem barn som heter Britta, Gustav, Lisa, Åke och Anna.

Det är svårt för Wim i början han kan ingen svenska, han har mardrömmar om nätterna och han funderar mycket på vad som har hänt med grannflickan Esther som han lekte med innan kriget. Hon som sen fick börja bära en påsydd judestjärna på jackan till den dagen hon och hennes familj försvann, antagligen hämtad av tyskarna. Allt i Sverige är annorlunda för Wim än det krigshärjade Holland som han precis lämnat. Under den sista hungervintern i Holland fick Wims familj äta soppa på tulpanlökar och elda upp möbler och dörrar för att kunna elda och få värme då alla träden redan var nedhuggna. Men här hos den nya familjen slipper Win att frysa och han får mat så han kan äta sig mätt.

Men det handlar inte bara om Win utan också om Britta och de har vartannat kapitel i boken. Det känns som man stigit in i en tidsmaskin och förts tillbaka till 1945 och nu sitter och lyssnar på Barnens brevlåda med Sven Jerring på radion tillsammans med de andra.

Vad som känns extra spännande med den här boken är att den baseras på en sann historia. Det kom nämligen en liten holländsk pojke till Christina Whaldéns mormor som är Britta i boken. Den "riktiga" Britta och Win höll kontakten hela livet och Christina bestämde sig för att skriva om dem efter att ha lyssnat på hur de skypade varandra 2015.

Är man det minsta intresserad av historia, andra världskriget och/eller hur det var förr i Sverige så är det här den perfekta boken för dig!

Jag vet vad jag ska göra nu, nämligen läsa uppföljaren Spionen i äppleträdet som handlar om Esther.

Reservera Tulpanpojken redan idag på Ronneby bibliotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar