Sök bland recensionerna

måndag 5 mars 2018

Inmurade - Firnbarnen 1 av Lena Ollmark


Firnby hette tidigare Solby, men för ungefär hundra år sen pågick en snöstorm utan like i trakten, vilket medförde att snön inte ens hann smälta under sommaren. Firn är ett annat ord för is-snö, hårt packad sådan, som glaciärer är byggda av, och efter den vintern döptes byn om. Men inte bara det - det hände andra riktigt hemska saker i byn den vintern också, när folk blev insnöade under lång tid…

Men nuförtiden går Leo, Natta och Teddy i samma klass på skolan – Leo är nyinflyttad, Natta är den superordentliga tjejen, och Teddy är den ensamme killen som bara spelar dataspel – men också har sin pappa som klassföreståndare.

 

Alla konstigheter i byn börjar när renoveringen av skolans källare börjar, för där ska man äntligen inreda en träslöjdssal. Men de som röjer i källaren hittar ett igenmurat rum därnere. Med lite konstiga och gamla grejer. Bland annat en dagbok.

 

När skolan börjar efter sommarlovet, och allt är klart, då börjar det hända konstiga saker nere i slöjdsalen. När Leo, Natta och Teddy olovandes är där, skulle de kunna svära på att det nästan måste spöka därnere. De ser skepnader, känner iskalla vindar stryka förbi, hör konstiga röster. Plötsligt en dag händer en helt oförklarlig olycka under en slöjdlektion – en tjej borrar sig rakt genom handen!

Och efter det händer bara konstigare och konstigare saker…

 

Vad är det som pågår? Vad är det som har hänt därnere, egentligen – för nåt är det – det lär sig Leo, Natta och Teddy den hårda vägen. När de börjar nysta i mysteriet blir de utsatta för riktigt skräckinjagande saker. En sak är säker. De är en fruktansvärd tragedi på spåren…

 

Riktigt, riktigt obehagligt!

/Tuija

Reservera boken på biblioteks hemsida. Där finns även de två andra delarna i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar