Sök bland recensionerna

måndag 15 juni 2020

Den svarta boken av Peder Nääs Sundemyr

Göra så någon försvinner...


På sin nya skola vill Gabriel hålla sig så osynlig som möjlig, på sin förra skola blev Gabriel nämligen mobbad och slagen. Till en början lyckas Gabriel ganska bra, men det finns mobbare här också, även om de inte är ute efter honom utan efter Valter. Gabriel känner sig feg som inte vågar säga till när de retar Valter men vad ska han kunna sätta emot dem?

En dag hittar Gabriel en svart anteckningsbok i källaren med bara ett namn skrivet i den. Boken ser så pass speciell ut så han försöker leta reda på personen vars namn står i boken. Men det är som att han aldrig existerat. När Gabriels mamma ber honom skriva upp namnet på kvinnan som ska se efter honom några dagar skriver Gabriel utan att tänka upp det i den svarta boken.När han sedan beger sig hem till henne är lägenheten tom, grannarna säger att ingen har bott i den lägenheten på många år och hans mamma har inget minne av att hon bett något att se efter honom.

Boken verkar ha magiska krafter, varje person vars namn man skriver ned i boken försvinner och ingen minns dem längre. Skulle inte världen må bättre om några mobbare försvann? Gabriel kan inte låta bli att skriva ned ett namn, och så ett till. Samtidigt blir Gabriel kär i Ida, men hon är redan tillsammans med Måns. Måns som är jättetrevlig och har stått upp mot mobbarna och skyddat Valter. Men vad skulle hända om Måns försvann... skulle Ida vilja ha Gabriel då?

Rysligt spännande och otäck bok som lämnar många frågor obesvarade. Förtjänar verkligen någon att sluta existera, vad händer när någon försvunnit? Ingenting kan väl försvinna helt och hållet? En bok man inte glömmer i första taget!

/Marielle

Reservera Den svarta boken redan idag på Ronneby bibliotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar