Sök bland recensionerna

måndag 16 december 2019

Lite ihop - Johanna Lindbäck

Att ha en bästis är inte alltid så enkelt, speciellt inte då bästisen börjar tycka att man är barnslig och inte fattar. 


Det är så Majken har det. Hon och Tessan har varit vänner hur länge som helst och pratat med varandra om allt. Men nu verkar Tessan föredra att prata om killar med den jobbiga Belinda. Sen när blev Tessan intresserad av Dexter egentligen, är de ihop nu?

När Majken frågar Tessan om varför de inte pratar lika mycket som de brukar svarar Tessan att hon tycker att de pratar lika mycket som förut, bara att hon inte pratar om killar med henne för att Majken inte är så intresserad av killar. Det är sant att Majken inte är kär i någon, men hon vill ändå att hennes bästis ska prata om allt som är viktigt med henne. När hon börjar stöta ihop med den nya killen Ivan i skolan börjar en idé formas. Om Tessan skulle se henne med Ivan så skulle hon bli tro att hon inte var ointresserad av killar längre och då kunde de gå tillbaka till att vara bästa vänner igen.

Samtidigt pratar hennes brors flickvän om Bechdeltestet - pratar tjejer i filmer bara om killar när de umgås? Majken tänker att hennes vänner inte skulle klara det testet för det är bara killar hela tiden. Samtalet kan börja om vad som helst men slutar alltid med killar. Men att umgås med Ivan börjar handla om mer än att Tessan ska se dem tillsammans och ibland umgås de utan att någon alls kan se dem och utan att Majken vill berätta det för Tessan.

Kompisar och killar är komplicerat och det är inte alla böcker som tar upp det och som verkligen visar hur det kan vara. Det här är en bok för alla som har eller har haft en bästis. Vad ska man acceptera - måste man berätta allt för sina vänner? När ska man säga till att man vill behandlas annorlunda? Härligt att läsa en bok som handlar om hur huvudpersonen ska få sin kompis tillbaka än att den handlar om hur hon ska göra för att få killen.

/Marielle

Reservera boken Lite ihop redan idag på Ronneby bibliotek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar