Sök bland recensionerna

måndag 14 oktober 2019

Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter

Vill du följa med till en magisk värld? 


När Tigris fyllde 1år och skulle ha kalas fattades det ballonger. Hela familjen satte sig i bilen för att handla men så kom det en lastbil, det var var halt och de krockade. Efter det har inte Tigris kalas på sin födelsedag för det var den dag då Tigris mamma dog.

Tio år senare har Tigris och hennes pappa har flyttat till en ny lägenhet vilket får Tigris att sakna sin mamma ännu mer. Alla spår av hennes mamma finns kvar i den gamla lägenheten. Som varje födelsedag får Tigris ett litet gosedjur av sin pappa, trots att hon har förklarat att hon för gammal för det och som alltid på hennes födelsedag åker de till kyrkogården för att lägga en blomma på hennes mammas grav. Tigris och hennes farmor skulle precis gå för att låta hennes pappa vara lite ensam vid graven då Tigris får syn på något som sticker upp ur hennes pappas jackficka. Tigris pekar och frågar vad det är för något men hennes pappa svarar inte utan trycker istället ned nosen på gosedjuret som ser exakt ut som det gosedjuret Tigris precis fått. Vad konstigt, varför har hennes pappa köpt två gosedjur?

I vardagsrummet i deras nya lägenhet står möbler, kartonger och sopsäckar i en enda stor hög och när Lyra är på jakt efter sitt nattduksbord ser hon en trälåda som hon aldrig har sett innan. Det står "Lyras saker" på den. Lyra var hennes mamma. Tigris blir otroligt nyfiken, varken hennes pappa eller hennes farmor har pratat så mycket om hennes mamma. Tigris bara måste få veta vad som är i den. Hon tar lådan och gömmer sedan den under sitt skrivbord. Men när hon sedan äntligen får chansen att öppna den finner hon att lådan är helt tom. Förutom en doft av rosor finns det inget spår av hennes mamma. Besviken  kryper Tigris ned i lådan och stänger locket, vill i alla fall ha doften av sin mamma för sig själv och utan att ha varit trött innan så somnar hon. När hon vaknar hör hon ett kluckande och ett skvalpande ljud, när hon lyfter på locket så ser hon ut över ett glittrande hav. Hur kan det vara möjligt? Hon somnade i en låda på sitt rum och vaknar upp i en helt ny värld och där i fjärran skymtar hon en ö, Tusen stjärnors ö.

Det är så här som denna underbart magiska bok börjar och när man väl börjat läsa så är det omöjligt  att sluta. Man vill veta vad det är för hemligheter Tigris pappa har, vad det är för värld som Tigris kan resa till, vem är Skuggan som alla är rädda för på Tusen stjärnors ö? Vad är egentligen verkligt och vad är fantasi?

Reservera Tusen stjärnors ö på Ronneby bibliotek redan idag!

/Marielle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar