Sök bland recensionerna

måndag 25 juni 2018

Vem är skuggan? av Lotta Sundin

Min första diss...

Här är en bok som jag verkligen inte får grepp om. Man får följa Tuva, en tjej som inte gör mycket väsen av sig. Jag uppfattar aldrig som att hon är mobbad i klassen utan snarare att hon helt enkelt inte är på samma våglängd som klasskamraterna. Hon är väldigt klyftig men en smula antisocial. Här har vi en karaktär som är både riktigt smart och riktigt stark fysiskt. Men dessa egenskaper är ingenting man ser mycket av i boken. Hennes mamma nämner någon gång att hon borde hoppa över några klasser och man får sen henne brotta ner några skurkar.

Tuva är nämligen den berömda Skuggan. Den brottsbekämpande personen som hjälper personer i nöd när polisen inte räcker till... Detta hade kunnat bli en intressant historia, men fokus läggs istället på Tuvas privatliv. Hennes disträa forskare till mamma och lustiga föräldramöten... Det känns ryckigt och man får inte grepp om de olika trådarna som ska leda handlingen framåt. Hon träffar en ny kompis och helt plötsligt leds allt bort från vem skuggan är (som faktiskt är titeln på boken) och börjar istället fokusera på den nyfunna relationen. Man erbjuds inga överraskningar och karaktärerna fastnar inte hos mig.

Kanske blir du nyfiken på min totala diss och vill läsa boken själv för att bilda dig en egen uppfattning.

Reservera den i så fall på bibliotekets hemsida.


/Veronica

1 kommentar:

  1. Det är ju det som är det fina! Att man får veta vem hon är på riktigt, istället för att hon bara åker runt och slåss. =) Hon är inte "en smula antisocial", utan har social fobi. Tycker också att det är massor av överraskningar, hela tiden! Mammor brukar ta hand om sina barn, barnen brukar inte vara ute mitt i natten, tjejer brukar inte få vara superhjältar, papporna brukar inte få vara de som är sjuksköterskor och lagar mat osv...

    SvaraRadera