Sök bland recensionerna

måndag 30 december 2019

Ismonstret av David Walliams

"Ett föräldralöst barn, viskade Elsie för sig själv. Precis som jag."


Året är 1899 och vi är i London där vi träffar den tioåriga Elsie som minst sagt haft en fruktansvärd uppväxt. Hon lämnades som bebis på trappan till "Larvhemmet". Larvhemmet är ett barnhem som styrs av en elak gammal kärring som heter Fru Hård och som tvingar barnen att äta kackerlackor medan hon själv tar all mat som doneras till hemmet,  "Småkryp är bra för er! brukar hon småskratta."

En kväll då Elsie satt och berättade sagor för de andra barnen hör Fru Hård henne och slår Elsie så mycket att Elsie förstår att hon måste rymma för att inte bli ihjälslagen.
Trots det hemska som har hänt så är Elsie en ovanligt glad och positiv flicka och hon överlever på gatan mycket tack vare sina fötter - ett par ordentligt stora fötter som är perfekta att klättra med! När Elise hör folk prata om ett monster man hittat infruset i is blir Elsie genast intresserad snappar åt sig en tidning där hon ser en bild på något som såg ut som en liten elefant men som var täckt av tjockt hår och har böjda betar. Det ser inte alls ut som ett monster tycker hon utan istället något som man bara vill krama.

Det är så här äventyret börjar för trots att Elsie bara är en föräldralöst barn som bor på gatan och mammuten är ett urtidsdjur inne i ett isblock korsas deras vägar och makalösa saker händer. För vad säger du om att få träffa drottning Victoria, göra en luftballong av stulna sidennäsdukar och följa med till nordpolen jagad av den hemska Lady Hagelskott?

En perfekt jul och nyårsbok där man får både skratta högt samtidigt som den är sorglig
.

/Marielle

Reservera Ismonstret redan idag på Ronneby bibliotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar