Sök bland recensionerna

måndag 29 oktober 2018

Gruvan av Sara Lövestam


Nutid och dåtid har aldrig tidigare känts så sammansvetsade.

Ellen har sommarlov och hon spenderade med sin pappa, sina syskon och sin pappas nya tjej på Utö. Ellen tycker inte om sin pappas nya tjej och syskonen retas ständigt med henne. Det är nog därför hon hamnar ute i skjulet. För att vara ifred. Hennes pappa förstår inte varför Ellen har beslutat sig för att sova där, men Ellen själv tycker det är mysigt... Eller hon tyckte det ända fram tills hennes syskon skrämde upp henne med legenden om Utöskräcken. Fast besluten att inte visa sin rädsla blir det i alla fall en övernattning i skjulet. Det är då hon hittar dagboken... Antons dagbok.. från 1848.

På ett mästerligt sätt möts dåtid och nutid och vi får reda på hur stora skillnader det är mellan de jämngamla barnen. Anton är i färd med att sluta skolan för att tvingas in i gruvan och arbeta. Han är olycklig. Men kanske finns det en möjlighet bort från allt? 

Perfekt läsning för de skoltrötta barnen. Här får man tydligt se hur det såg ut på den tiden där barnen inte hade samma möjligheter till utbildning. Men det finns också mycket annat att hämta. Klasskillnaderna på 1800-talet syns tydligt. Likaså skillnaderna mellan hur det var att växa upp som pojk i jämförelse med att växa upp som flicka. 

/Veronica

Boken finns att låna på Ronneby bibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar