Sök bland recensionerna

måndag 26 mars 2018

Farfar på rymmen av David Walliams

Den här berättelsen handlar om pojken Jack och hans farfar.

Den här historien utspelar sig 1983, alltså långt innan det fanns mobiltelefoner och internet. Under andra världskriget var farfar jaktpilot i RAF, Storbritanniens flygvapen. År 1983 har andra världskriget sedan länge varit över, och farfadern är gammal. Det är mycket som kan ske när man bli gammal och Jacks farfar var visserligen inte seg och långsam som man kan bli i den åldern... men hans hjärna var däremot inte alltid helt okej. Faktum var att den blev sämre och sämre. I Jacks farfars värld var det fortfarande år 1940 och andra världskriget var i full gång. Det som förr hade varit historier som han berättade för sitt barnbarn blev nu verklighet. Men Jack brydde sig inte. Han älskade fortfarande att umgås med sin farfar. Problemet var hans föräldrar... och alla andra människor som ansåg att Jacks farfar borde vara på ett ålderdomshem. Jack visste att detta skulle krossa hans farfar och han gjorde allt för att det inte skulle ske. Att hålla reda på en gammal människa som trodde att det var krig visade sig dock inte vara det lättaste. När farfadern till slut började bli en fara för sig själv besökt hans föräldrar att han skulle in på ålderdomshemmet Hösthemmet.

Men det är något som inte stämmer med människorna som jobbar där och Jack förstår genast att han måste rädda sin farfar.

Ett hissnande äventyr om en pojke och hans farfar. En tragikomisk historia som tar upp den hemska med att bli gammal med värme och humor. Med sina 384 sidor  kan den verka lite tjock men med sina många roliga bilder och lekar med teckenstorlekarna går det snabbt att läsa igenom den. Ett extra plus är ordlistan i slutet av boken där man får lite extra fakta om andra världskriget.

/Veronica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar