Sök bland recensionerna

måndag 5 februari 2018

Experimentet av Harald Nortun

Har du funderat över vad som är typiskt tjejer eller typiskt killar?

Skulle du klara av att spela kille om du är tjej, eller tjej om du är kille?
Amund och Amanda är tvillingar, och de är väldigt lika. Just nu sitter de på tåget på väg till farmor och farfar. Då får Amund plötsligt en idé. Han tycker att de ska göra ett experiment och låtsas vara varandra. Amund har alltid drömt om att bli skådespelare, nu kan ha testa om han kan klara att spela tjej. De byter kläder på tåget, och Amund sminkar sig. Men det uppstår ett litet problem när de möter farmor och farfar. Amanda hade fått färg i håret några dagar tidigare och blev tvungen att raka av allt hår för att få bort färgen. Nu tittar farfar på Amund och undrar om det inte var ”hon” som fått färg i håret – Amund har ju längre hår än Amanda. Hela boken är fylld av liknande förvecklingar.
Amund och Amanda tänker att de ska avslöja sitt experiment för farmor och farfar på kvällen. Men så får de besök. Silje och Stefan som är och hälsar på sin morbror och moster i huset intill kommer och frågar om Amund och Amanda vill följa med på en båttur dagen efter. De har aldrig tidigare träffats, men Amund och Amanda bestämmer sig för att följa med.
Hur ska de nu göra? Ska de fortsätta experimentera, Amund som tjej och Amanda som kille. Eller ska de förklara alltihop, både för farmor och farfar och för Silje och Stefan?
Historien blir allt mer invecklad.
/Sara


Reservera den på bibliotekets hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar