Sök bland recensionerna

måndag 3 juni 2019

Tack för allt av Christina Wahldén

Andra boken om underbara Hawa


Hawa är en ung tjej som drömmer om att bli polis när hon blir stor. I väntan på detta har hon startat en egen detektivbyrå. Det behövs, då hon bor i ett av Sveriges utsatta områden. Många kommer och ber om hjälp. I denna boken är det dock Hawa som hamnar i trubbel. Två gäng är i krig med varandra och Hawa och hennes kompis blir vittne till ett mord på en av områdets pizzerior. Detta blir starten på en lång process med hot och rättegångar. Samtidigt kan Hawa inte låta bli att klura kring ett annat problem: Droger säljs överallt och nu verkar de ha kommit på att Biblioteket är ett lämpligt ställe att använda sig av. Hawas egen mamma får också nog och bidar tillsammans med andra mammor en grupp i protest mot våldet.

Det är tunga frågor som tas upp i denna bok, riktad för barn i mellanstadiet. Samtidigt finns det många ljuspunkter och författaren låter det aldrig falla ner i hopplöshet. En realistisk skildring och det positiva och det negativa med att bo i ett område kantrat av konflikter. Till detta hör en fantastisk skildring av huvudkaratären Hawa. Hon håller en fin balansgång mellan att vara modig och att vara klok. 

Har ni inte läst första boken: Falafelflickorna, kan jag varmt reckomedera den. Den här boken är en fristående fortstättning som är minst lika bra.


/Veronica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar